Kuvailen yleisellä tasolla malliksi, millaisia verotöitä on nyt ollut uuden yhtiöni kahden ensimmäisen toimintaviikon aikana, jotta lukija voisi arvioida voisiko hän hyötyä palvelustani.

Yhden päivän työnä laadimme muutoksenhaun, jossa varmasti voitamme vuokratulojen kuluvähennysasiassa, verohyöty on kymmenissä tuhansissa. Toisessa asiassa annoimme selvityksen verotuksen toimittamista varten, kun takana oli paljon erilaisia järjestelyitä ja nehän on aina kerrattava kaikki, jotta annettava selvitys on looginen, oikea ja jos tulkintamahdollisuutta yhtään on, myös asiakkaan edun mukainen.

Kahdessa asiassa on ollut kyse perhejutuista, joista toisessa olen avustanut ositus- ja perinnönjakokirjan laadinnassa, kun kuolinpesään on kuulunut maa- ja metsätaloutta ja osakeyhtiöitä; nämä ovat monitahoisia juttuja osituksineen, spv-huojennuksineen, velkojen kohdistuksineen ja lunastuksineen, verotusyhtymineen ja puhumattakaan valuaatioista ja kun mukaan tulee avioehto ja testamentti ja molemmista luovutaan osittain. Toisessa jutussa laadittiin yrittäjälle avioehto, edunvalvontavaltakirja ja testamentti, pohdittiin kokonaisuuden merkitystä erilaisissa ositus- ja perimystilanteissa suhteessa osakassopimuksen lunastuslausekkeeseen ja laskettiin eri skenaarioiden verovaikutus.

Henkilöyhtiölle laadimme yritysmuodon muutoksen asiakirjat Oy:ksi, tässä oli otettava huomioon yksityisoton merkitys voitonjaolle ja lähinnä haaste liittyy nyt siihen, että vuoden 2023 puolella on vaikea saada Oy:tä rekisteriin, kun PRH:n käsittelyaika paperisille (ei voi tehdä tuota vielä sähköisesti) on 1 kk 11 pv. Lisähaasteena tilintarkastajien dokumentointivelvollisuus on lisännyt heidän tarkkuuttaan lausuntojen ja todistusten antamisessa eri järjestelyissä, samoin on maininnan arvoista että verohallinto on saattanut pyytää valuaation perusteita osakevaihdoissa ja jopa PRH on pyytänyt yhtiön hallituksen tekemää valuaatioselvitystä. Näistä on kollegoillakin laajasti jo kokemusta kuluvalta vuodelta.

Kahdessa tapauksessa on selvitetty osakevaihdon mahdollisuutta ja kannattavuutta. Tämähän on tällä hetkellä kovasti pinnalla, itse aloitin näissä avustamisen säännöllisesti jo vuonna 2011. Taukoa pidettiin verohallinnon haastettua asiassa 2015 syksystä kevääseen 2017 ennen kuin KHO katsoi että järjestelyssä ei synny järjestelmälle vieraita veroetuja.

Pienempiä kysymyksiä on ollut joitakin koskien mm. osakevaihdon valuaatioita ja svop-rahastojen käsittelyä.

Työpöydälle tulossa on konsernin järjestely, mahdollinen toimintokohtainen erittely omiin yhtiöihin ja sen vaatimat mahdollinen sulautuminen ja jakautumiset ja yhden osakkaan osakkeiden hankinta sekä näihin aina liittyvä valuaatio.

Tällaiset kysymykset siis ovat nyt työllistäneet. Aiemmin urallani olen avustanut myös kuntia ja kaupunkeja ja näiden konserneja järjestelyissä ja verokysymyksissä, mikä taitaa olla yhden miehen yrityksen kohdalla historiaa, mutta onneksi on paljon meitä yrittäjiä, jotka tarvitsemme edelleen toistemme apua, tavalla tai toisella.

Aurinkoa alkavaan viikkoon!

Petteri